Reuma/Diabetische voet
De Reumatische voet
De voeten van mensen met reuma zijn extra kwetsbaar en vaak extra gevoelig door ontstekingen, stand veranderingen en slijtage in de gewrichten. Daarom is een speciale behandeling noodzakelijk is.
Medische aspecten
Het ontstaan van eelt en likdoorns aan reumatische voeten is het gevolg van een aantal factoren. Het vetkussen onder de bal van de voet wordt dunner, een afwijkende stand van de voet en / of tenen, maar ook slecht passende schoenen kunnen een rol spelen.
Gespecialiseerde pedicures
De reumatische voet is erg gevoelig en pijnlijk. Het verwijderen van eelt en likdoorns en het behandelen van de nagels moet dan ook met de grootste zorg en vakkundigheid gebeuren. De pedicure kan ook advies geven over huidverzorgingsmiddelen en een juiste schoenkeuze.
Vergoeding
Als reumapatiënt kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding van de behandelingskosten. Meestal werken pedicures met de aantekening ‘Reumatische Voet’ samen met een zorgverzekeraar waardoor u als patiënt recht heeft op een tegemoetkoming in de behandelingskosten. Informeer van tevoren bij uw zorgverzekeraar.
Heeft u een reumatische aandoening?
Dan is regelmatig bewegen extra belangrijk.
Verschillende sporten kunnen geschikt zijn voor u.
Waarom is bewegen goed?
Regelmatig bewegen is goed voor u omdat het:
Botontkalking tegengaat, gewrichten soepel houdt, spieren sterker maakt, goed is voor uw conditie, hart en longen sterker maakt, het vetpercentage vermindert, een vetachtige stof waarvan het lichaam een kleine hoeveelheid nodig heeft, cholesterol verlaagt.
Vergoeding Zorgverkeraar
Als u als reumapatiënt naar een pedicure gaat met de aantekening ‘Diabetische Voet’ en/of Risicovoet dan kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding van de behandelingskosten. U heeft altijd een verwijzing van de huisarts of podotherapeut nodig als u naar een pedicure gaat.
*Informeer van tevoren bij uw zorgverzekeraar.
De Diabetische voet
​
Diabetes geeft, afhankelijk van hoe lang het bestaat, bloedvatafwijkingen. De wanden van de slagaders worden als gevolg van de diabetes langzaam verdikt. Daarnaast versnelt diabetes het proces van aderverkalking (atherosclerose). Dit leidt tot vernauwing van de bloedvaten waardoor de doorbloeding van weefsels en organen wordt belemmerd. De mate waarin dit klachten geeft, is afhankelijk van de plaats in het lichaam waar de vernauwing bestaat. Het is dan ook onmogelijk om te voorspellen in welke mate en in welk tempo bij een patiënt diabetische vaatafwijkingen zullen ontstaan. Door alert te zijn op bepaalde symptomen kunnen bepaalde complicaties echter beperkt of voorkomen worden.
Voetafwijkingen komen bij patiënten met diabetes vaak voor. Vooral patiënten die langer dan zes tot zeven jaar diabetes hebben, ontwikkelen vaak (40-50%) voetafwijkingen. Deze voetafwijkingen kunnen op den duur tot ernstige problemen leiden.
Omdat, als gevolg van de diabetes, het normale gevoel verminderd is, worden beschadigingen en wondjes aan de voeten (te) laat opgemerkt. Het ziet er aanvankelijk onschuldig uit, maar het kan leiden tot ernstige infecties. Als gevolg van de infectie raakt de bloedsuikerspiegel ontregeld. Als voetinfecties verwaarloosd worden of onvoldoende behandeld worden, kan dit op langere termijn zelfs tot amputatie leiden!
Vroegtijdige intensieve wondbehandeling voorkomt onnodige complicaties! Vraag daarom bij twijfel over een wond aan uw voet zonder uitstel advies aan uw behandelend arts.
Ook andere symptomen vragen om deskundig onderzoek. Als u klachten hebt die kunnen wijzen op verslechtering van de bloedvoorziening in uw been, doet u er goed aan deze klachten zo tijdig mogelijk met uw arts te bespreken.
Voorbeelden van dergelijke klachten zijn:
-
nachtelijke pijn die verbetert door het been naar beneden te laten hangen
-
wit of blauw worden van de tenen
-
pijnklachten die wijzen op verslechterde doorbloeding bij inspanning (zogenaamde 'etalagebenen')
-
Bekijk en betast de voeten dagelijks. Let op roodheid, blaren, wondjes, likdoorns, eeltranden, kloven en plaatselijke warmte. Gebruik zo nodig een spiegel of als u dat zelf niet kunt laat dit door een ander (huisgenoot) doen. Neem bij afwijkingen direct contact op met uw behandelend arts of podotherapeut;
-
Laat eelt en likdoorns door een ervaren pedicure met diabetesaantekening of podotherapeut verwijderen. Gebruik nooit likdoornpleisters;
-
Knip de nagels van de tenen recht af, dus niet tot in de nagelhoeken;
Was de voeten regelmatig, maar neem geen voetenbadjes. Vermijd te koude of te warme temperatuur bij het wassen. -
Droog de voeten goed, maar voorzichtig deppend af en wrijf ze in met een dunne olie of geschikte vette voetcrème tegen uitdroging;
-
Gebruik bij koude voeten geen kruik maar liever slaap sokken.
-
Gebruik het soort schoeisel dat is geadviseerd door uw arts of podotherapeut. Schoenen dienen in ieder geval stevig, voldoende wijd en hoog in de voorvoet te zijn en goed te sluiten om de hiel. Een veter- of klittenbandsluiting over de wreef heeft de voorkeur;
-
Draag deze schoenen altijd, dus ook binnenshuis;
-
Inspecteer dagelijks de schoenen aan de binnenkant op steentjes, spijkers en harde richels en klop ze voor gebruik uit;
-
Koop nieuwe schoenen zo laat mogelijk op de dag, omdat uw voeten dan zijn opgezet. Loop nieuwe schoenen goed in;
-
Gebruik gave sokken of kousen zonder harde naden of stoppen. Verschoon deze dagelijks. Vermijd strak elastiek in sokken of kousen;
-
Gebruik nooit gaas en verband 'ter bescherming' van de voet. Dit neemt namelijk ruimte in de schoen in en geeft daarmee plaatselijk een toename van druk. Wondjes zo dun mogelijk verbinden en het verband regelmatig verwisselen.
-
Bewegen is goed voor de bloedsomloop, dus ook voor de voeten. Fiets of loop elke dag een stuk.
-
Doe elke dag wat voetengymnastiek, bijvoorbeeld afwisselend op de tenen staan en dan weer terug op de hele voet.
-
Als u als diabetespatiënt naar een pedicure gaat met de aantekening ‘Diabetische Voet’ dan kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding van de behandelingskosten. U heeft altijd een verwijzing van de huisarts of podotherapeut nodig als u naar een pedicure gaat.
*Informeer van tevoren bij uw zorgverzekeraar.